Spis planterne på stranden

- Strandkål -

Fakta om strandkål

  • Strandkål kan spises.

  • Kålen findes hovedsageligt på stenstrande. 

  • De lever især i Østjylland og på øerne der.

  • Strandkåls smag, kan sammelignes med broccoli.

  • Pluk aldrig lupinerne – så kommer der ikke nogle frø.

strandkaal-danmark-samsoe
Strandkål på Samsø - Danmark

Hvor er der strandkål?

Strandkål vokser hovedsageligt på stenstrand.
De har det især godt på øerne og i Østjylland.

Billederne her er fra Samsø, på stranden langs sydøst kysten.

Strandkål er bedst om foråret og i starten af sommeren.
Senere på året bliver den sej og hård.
Sidst på sommeren kan man indsamle dens frø og så dem hjemme i ens egen have.

Tilberedning af strandkål
Man kan fx. koge stilkene i ca. 25 min. i vand med lidt salt.
Derefter lægge stilkene på et fad.
Herefter hælde man en marinade over de varme strandkålsstilke.

Om strandkål

Strandkål er en stor grågrøn kålplante.
Den er fhv. let at kende på sine store grågrønne blade.
Bladene er fine hvide blomster med fire kronblade og kuglerunde frugter.
Smagen af strandkål, kan efter min mening sammenlignes med broccoli.

Før i tiden brugte man særligt stilken af strandkål.
Her dækkede fiskerne planterne over med sand, småsten og tang, hvorpå strandkål var nød til at forlænge stilken.
På denne måde blev den lang og bleg som asparges.
Derfor har strandkål og navnet aspargesurt.

- Andre planter & blomster der findes i Danmark -

Græskar /

Græskar /

Græskar stammer fra Nord-…

Rododendron

Rododendron

– Rododendron – –…

Valmuer /

Valmuer /

– Valmuer – –…

Guldregn

Guldregn

– Guldregn – –…

Hyben – Rynket rose

Hyben – Rynket rose

Lav din egen hybenmarmelade…

Figentræer på Bornholm

Figentræer på Bornholm

De smukke Figen Bornholm…

Kirsebærtræer i København

Kirsebærtræer i København

Find kirsebærtræerne i København…

Brombær

Brombær

Busken blomstrer med hvide…

Solsikke

Solsikke

– Solsikker findes både…

Gule marker i efteråret

Gule marker i efteråret

Dejlig efterårs farve på…

Skovløg

Skovløg

Find din mad i…

Hyldeblomst | Almindelig Hyld

Hyldeblomst | Almindelig Hyld

Lav din egen hyldeblomst…

Purløgsmarker

Purløgsmarker

Lilla til frøavl –…

Strandkål

Strandkål

Spis planterne på stranden…

Tulipanmark

Tulipanmark

Der findes 150 arter…

Lupinmarker

Lupinmarker

Staudelupiner til frøavl –…

Blomster alléen på Islands Brygge

Blomster alléen på Islands…

Islandsbrygge Brygge Havnepark –…

Rapsmarker i Danmark

Rapsmarker i Danmark

De smukke gule marker…

De smukke Anemoner

De smukke Anemoner

Blomsten der præger skovbunden…

Ramsløg på Bornholm

Ramsløg på Bornholm

Ramsløg på Bornholm /…

Danmarks længste kirsebærtræ allé – Gavnø

Danmarks længste kirsebærtræ allé…

Oplev Danmarks længste allé…

Anemoner på Store Ø

Anemoner på Store Ø

Anemone Øen – Store…

Nivaagaard Museet

Nivaagaard Museet

Nivaagaards Romantiske Have //…

- Spiselige planter på stranden i Danmark -

I Danmark kan du finde flere spiselige planter på stranden.
Her er nogle eksempler på spiselige planter, der vokser langs kysten:

– Strandkål (Crambe maritima):
Som allerede beskrevet – Strandkål er en af de mest kendte spiselige planter på danske strande. De saftige, kødfulde blade har en karakteristisk smag og kan bruges i salater eller tilberedt som grøntsager.

– Strandmalurt (Artemisia maritima):
Nogle dele af strandmalurten er spiselige, og planten har en karakteristisk, krydret smag. Det er dog vigtigt at bruge den i moderation, da den kan være lidt bitter.

– Strandbede (Beta vulgaris subsp. maritima):
Strandbede er en vild form af rødbede, og bladene er spiselige. De har en let jordagtig smag og kan indgå i salater eller koges som grøntsager.

– Strandasters (Aster tripolium):
Unge skud og blade af strandasters er spiselige og har en mild smag. De kan bruges i salater eller koges som grøntsager.

– Skvalderkål (Aegopodium podagraria):
Skvalderkål vokser ikke kun i skovområder, men også langs kysterne. De unge skud og blade er spiselige og har en mild smag.

– Strandkarse (Cochlearia officinalis):
Strandkarse trives i kystområder og har skarpe, krydrede blade, der kan bruges som krydderi i salater eller som smagsgiver til fiskeretter.

– Havtorn (Hippophae rhamnoides):
Havtorn er en busk med orange bær, der vokser i klitområder. Bærrene er syrlige og rige på C-vitamin.

– Tang:
Flere typer tang, såsom sukkertang og søl, er spiselige og bruges i sushi, salater eller tørres og males til krydderi.

Når du indsamler spiselige planter fra stranden, skal du altid sikre dig, at du kender planterne korrekt for at undgå forveksling med giftige arter.
Respekter også eventuelle lokale regler og reguleringer vedrørende indsamling af planter i naturbeskyttede områder.

Kontakt
Kristina Møller RundtiDanmark@RundtiDanmark.dk