Byen ligger i Østjylland ved Aarhus Bugt med udsigt til Mols-halvøen mod øst og Kattegatøerne Samsø og Tunø mod sydøst.
Aarhus er anlagt ved udløbet af Aarhus Å, der var en hovedfærdselsåre i vikingetidens Østjylland.
Aarhus er Danmarks næststørste by med en befolkning på 290.598 indbyggere (2023).
Byens kerne, Midtbyen, har omkring 90.000 indbyggere og er centreret omkring den indre Ringgade. Aarhus Kommune definerer Aarhus’ Storbyområde, også kendt som Business Region Aarhus, til at omfatte flere kommuner i Østjylland og Viborg Kommune med en samlet befolkning på 1.018.955.
Aarhus har historiske rødder tilbage til 700-tallet og fik købstadsrettigheder i 1441. Byens navn kommer fra det olddanske Ārōs, hvilket betyder “Åens Munding”.
Aarhus er desuden kendt for sine naturskønne omgivelser med ådale, skove og søer.
Indbyggerne kaldes aarhusianere, og aarhusiansk refererer til både byens dialekt og dens indbyggere.
Byen blev valgt som Europæisk Kulturhovedstad i 2017 sammen med resten af Region Midtjylland.
Med retskrivningsreformen i 1948 blev Århus den officielle stavemåde fra kommunens side. I 1984 gav undervisningsminister Bertel Haarder kommunen mulighed for at vælge mellem de to stavemåder, hvilket førte til en tilbagevenden til *Aa* for bla. Aarhus kommune – samt Aalborg og Aabenraa.
Aarhus besluttede i 2010 at skifte helt tilbage til “Aarhus” for at være mere konsekvent og genkendelig internationalt. Nogle institutioner har altid brugt *Aa* – bla. Aarhus Gymnastikforening, Aarhus Universitet, FOF Aarhus, Aarhus Teater mfl.
I 2023 er *Århus* stadig den mest søgte stavemåde på Google, men tendensen er gået imod *Aarhus* siden navneskiftet.
Aarhus’ historie strækker sig tilbage til vikingetiden og endda før. Byen blev grundlagt i middelalderen og fik købstadsrettigheder i 1441. Gennem århundrederne voksede Aarhus som en vigtig handelsby og havn på Jyllands østkyst.
I løbet af 1800- og 1900-tallet gennemgik Aarhus en betydelig industrialisering og urbanisering, hvilket førte til en ekspansion af byen og etableringen af vigtige industrier som bla. tekstil, skibsbyggeri og fødevareproduktion.
I det 20. århundrede blev Aarhus også et vigtigt kulturelt og uddannelsesmæssigt centrum med oprettelsen af Aarhus Universitet i 1928 og udviklingen af et rigt kulturliv, herunder museer, teatre og festivaler.
I de seneste årtier har Aarhus fortsat med at vokse og udvikle sig som en moderne og dynamisk by. Den har markeret sig som en ledende by inden for arkitektur, teknologi, uddannelse og kultur, og den tiltrækker både studerende, erhvervslivet og turister fra hele verden.
Aarhus er i dag Danmarks næststørste by og et vigtigt knudepunkt for økonomi, uddannelse, forskning og kultur, og den spiller en central rolle i landets fremtidige udvikling.
Smilets By //
*Smilets by* er et uformelt tilnavn for Aarhus – det blev foreslået under et bestyrelsesmøde i Aarhus Turistforening i 1938.
Tilnavnet blev mødt med skepsis og blev afskaffet i 1948 pga. manglende popularitet. Selvom det aldrig blev byens officielle slogan, er det fortsat blevet brugt af forskellige medier til at beskrive Aarhus.
I 1970 lancerede Århus Stiftstidende en konkurrence om et nyt slogan, hvor vinderen blev *Århus – En god del af Danmark*, der dog heller ikke slog igennem.
I 2011 forsøgte byen at ændre sin brandingstrategi med det nye slogan *Aarhus – Danish for progress* og *With Aarhus*, men begge slogans havde begrænset succes. Siden har byen ikke haft noget officielt slogan, men har i visse internationale sammenhænge brugt udtrykket ‘With Aarhus’.