Definition på en Ø
Et landområde omgivet af vand hvor man i blikstille vejr kan stå tørskoet ved normal vandstand.
Størrelsen behøver således ikke være mere end et par skosåler men øen skal være navngivet på et kort.
De medtagne øer er dog normalt en del større end 100 kvadratmeter.
Landområdet må ikke være naturligt forbundet til fastlandet (så er det en halvø) men kan være forbundet med fastlandet via menneskabte forbindelser (broer eller dæmninger).
Selvom Rømø er forbundet med fastlandet via en dæmning, betyder det ikke, at den ikke længere er en ø.
Rømø var en ø, før dæmningen blev bygget, og den opfylder stadig kriterierne for at være en ø, da den stadig er omgivet af vand på alle sider.
At være en ø handler om den geografiske egenskab ved at være omgivet af vand på alle sider, snarere end om tilgængelighed.
Der er mange andre eksempler på øer, der er forbundet med fastlandet via broer, dæmninger eller andre menneskeskabte strukturer, men de er stadig anerkendt som øer.
Øen skal have eksisteret så længe at den er navngivet på et kort som OpenStreetMap eller Google map – men skal dog være synlig – også på et nyere satellitbillede. Så selvom øen er angivet på et måske ikke ajourført kort med et navn, så defineres den ikke automatisk som en ø. Selve landområdet kan være menneskabt men selvom en borerig eller en offshore-vindmølle opfylder definitionen på en ø, så defineres de ikke som sådanne.
Havneøer defineres som øer selvom de ikke er naturligt opståede. Om de er flydende eller har forbindelse til bunden er uden betydning så længe de kun er forbundet til fastlandet med en bro eller dæmning og så længe de er navngivet på et kort.
Øer er medtaget hvadenten de er øer, stenrev, skær, holme eller polde når de opfylder de angivne kriterier.
Borg-øer er ikke medtaget selvom de er omgivet af vand og kun forbundet via en bro eller dæmning. Eksempler på borg-øer er Egeskov på Fyn, Bygholm Slotsbanke i Horsens og Riberhus Slotsbanke i Ribe.