På Femø har det et skønt tilbud der hedder: Mød En Lokal
Du har muligheden for at møde en femøbo, og via dem, kan du få alt muligt at vide om øen. Se og find den helt rigtige at spørge til dine spørgsmål – link
Vandrestier
Øen rummer med sine bakker, moser og snoede veje mange naturoplevelser. Flere af øens offentlige stier blev renoveret i 2013. Der er mange markveje med fri adgang til stranden.
Femø har 2 Hjertestier Link
Hjertestierne er bygget op om 9 tilbageværende historiske stier på Femø. Disse stier har været vigtige færdselsårer for Femøboerne i generationer. De blev brugt, når man skulle rundt i landsbyerne eller på visit i nabobyen. I dag er deres betyndning mistet, men de er et vigtigt kulturhistorisk spor. Stierne er også gode at træne på, og kan benyttes både til fods og på cykel. Dog være opmærksom på stierne kan stoppe brat og er tværgående af offentlige veje.
Cykler
I Femø Havn kan der lejes cykler. Cyklerne kan reserveres på forhånd.
Der er på Femø to *pumpestationer*, hvor der kan fyldes luft i hjulene – Hos havnefogeden kan du lappe din cykel, hvis behovet opstår.
Femø Beboerforenings har udlejningscyklerne, og de skal fremover stå i Stenbidderen, som er et hus der er ved at blive bygget ved havnen.
Strande
Femø Havn Strand er en dejlig sandstrand. Der er fra stranden udsigt til Fejø, Askø og Lille Ø. Ydermere kan der bades på sydspidsen og i bugten på nordsiden, Strandene omkring Femø er generelt fine naturstrande, der også er børnevenlige.
Lystfiskeri
– Femø Sydspids har et stort unikt rev, hvilket er et godt opholdssted for havørreder, samt torsk, makrel og hornfisk i deres højsæson.
– Darrehøj. Femø´s vestligste punkt. Her er en flot varieret leopardbund. Her er både stenet bund, ålegræs og blæretang, samt gode strømforhold. Stedet er optimalt for jagende fisk. Husk waders.
– Femø nord. Pladsen har varierende bundforhold som som er optimale for jagende fisk der søger efter fødeemner. Havørreder er godt i forår og efteråret.
Minigolf
Femø Kro har du mulighed for at spille minigolf.
Barkkedlen
Går du langs stranden fra Sommerhusudstykningen og forbi badebroen – mod øst, finder du Barkkedlen.
Smuthullet
Et åbent værksted ved den gamle smedje i Nørreby anlæg. Her kan børn helt gratis være kreative og bruge værktøj, modeller og materialer, hvis de er sammen med en voksen.
Femø skulpturer
I Nørreby anlæg møder man 3 bronze skulpturer, af Femø´s gamle bagerdame, Amalie. De er lavet af Hanne Varming.
I Sønderby, ved gadekæret ses kalkskulpturen Los, Ræv og Urhane, lavet af Holger Wederkinch. Ved præstegården på Ernas Eng, er der opstillet et lille bronze tempel, til minde om Erna Wederkinch, og på Præstevangen ved Bastmosen ses Erik Varmings bronze skulptur, Metamorfose.
Eventyrstrædet
Eventyrstrædet ligger på Damstrædet. Her gemmer der sig trolde og hekse i de gamle popler i træerne. Sjovt og fint, og så kan man gætte løs hvilke eventyr der er tale om.
De Sorte Tavler
I dag er der fire tavler rundt på Femø.
Historien om de sorte tavler stammer helt tilbage fra 1. verdenskrig. Dengang var der kun få femøboere, der læste avis. Skolelærer Lindhart holdt Politiken og købmand Henrichsen holdt det lokale Tidende, fik den idé at sætte en sort tavle op ved Købmandsbutikken i Nørreby med *Ritzaus krigsnyheder* fra de 2 aviser. Tavlerne blev opdateret hver formiddag af Lindhart, der også tegnede forklarende kort over øst- og vestfronten, så øboerne kunne følge Europas slagmarker.
Femø Bibliotek
Femø Bibliotek er på Præstegården, Kirkehældevej 29. Her er en samling af børnebøger og tegneserier. Kontakt Chris 2966 2852 hvis du gerne vil låne noget.
Femø Design
Et lille sølvsmykkeværksted i Klubhuset – Damstrædet 26. Her kan du lave dine egne sølvsmykker mm.
Værkstedet har åbent tirs- og torsdage fra april til oktober.
Der sælges også her sølvsmykker af Femø Design.
Atelier v/ Heidi Nûbling
Link
Sus P
I *Huset ved vejen* udstiller og sælger Sus P sin fine keramik.
Adressen: Præstevangen 26 – Sønderby
Femø Kirke
Kirken ligger øst for havnen, og kan ses derfra, da den ligger højt i det bakkede terræn.
Kirken er viet til Skt. Nikolaus, der er de søfarerendes helgen.
Kirken er bygget i omkring år 1500 og har plads til 150 gæster.
Indtil ca 1537 fungerede kirken kun som annekskirke under Fejø Sogn.
I disse år kom også de katolske præster, når der skulle laves kirkelige handlinger.
I 1527 fik Femøbeboerne lovet eget sogn, med egen præst – dette kom dog kun 10 år senere.
Siden, har der været 44 præster tilknyttet Femø Kirke.
Inde i kirken hænger der flere kirkeskibe og kalkmalerier.
Især falder kirkens krucifix over alteret i øjnene.
Det er oprindelig gotisk, fra ca. år 1300. Det blev anbragt i 1939.
Kirken ligger øst for havnen, og kan ses fra havnen, da den ligger højt i det bakkede terræn.
Kirken er viet til Skt. Nikolaus, der er de søfarerendes helgen.
Link
Pære Allé
Pærealléen er et stykke af Kongevejen. De to rækker pæretræer ved vejen er et levn fra da der var frugtplantager overalt på Femø.
Femø Jazzfestival
Hvert år i første weekend af august arrangeres Femø Jazzfestival. Den begyndte tilbage i 1970, hvor en håndfuld øboere og jazzentusiaster havde fået idéen om at afholde et jazz arrangement på kroen. I august 1970 stillede en ankomstkomité sig klar med blæsere på Femø Havn og stemte i med jazzmusik. Femøsund gled ind i færgelejet, og ud myldrede et hav af gæster, der skulle til jazz! Omkring 300 gæster fandt vej til den første jazzfestival på Femø, der blev en stor succes. I 2019 fejredes 50 års jubilæum, og dermed er Femø Jazz Festival en af de ældste festivaler med overnatning.
Link
Femølejren – Kvindeølejren
Femølejren er en kvinde ø-lejr, der startede af rødstrømperne i 1971 på Femø. Kvinder og børn må deltage, dog også drenge under 12 år. Grunden til at Rødstrømperne arrangerede denne lejr, var for at kvinder kunne være et sted uden mænd kunne kommandere med dem. Det var for kvinderne vigtigt at de skulle være naturlige og i pagt med naturen, så derfor boede de i telte og var nøgne for at komme *tilbage til naturen*.
Link
Landingsbane for små fly
En private landingsbane på Femø. Banen starter ved de 4 hvide mærker – dvs. 100 meter inde på banen fra nordøst.
En midlertidig vindpose står oppe ved Femø Kro.
Onkel Anders Antik
Her er et sand slaraffenland for samlere af ting og sager med charme og sjæl. Det er en gammel købmandsgård, som ligger på Askhavnsvej 74.
Butikken har åbent når det lille flag er sat foran butikken eller efter aftale.
HØJRIIS – Bed & breakfast, galleri og ferielejligheder
Link til Galleri
Femø Museum
Her ses samlinger af interessante og sjove ting og sager fra Femø.
Bla. effekter fra forskellige erhverv, stensamling, køkkenredskaber og udstoppede dyr. Alt kommer fra Femø, eller har tilhørt Femøboere.
Adresse: Kirkehældevej 44.
Åbningstider fremgår af tavlerne.
Pilehaven
Birkemosen er en pilehave, altså en skov hvor piletræerne stynes i 2-3 m højde, ca. hvert 6. år. Det skønnes at pilene er plantet for knap 100 år siden.
Pilehaven er et kulturhistorisk minde. Den er fra dengang bønderne og husmændene stynede pilene, som de brugte til gærder mellem markerne, gærdseslhegn.
Derefter når hegningen faldt sammen, blev de brugt som brænde. Træerne var samtidig atter blevet tjenlige til styning.
Birkemosen er en træbevokset mose. Femøboernes udnyttelse af piletræerne i mosen, har medført at Danmarks Naturfredningsforening i 1999 rejste en fredningssag for området. Formålet med fredningen er, at bevoksningen skal fremstå som et levende vidnesbyrd, om tidligere generationers livsvilkår.
Kinnerupgård
Her er laden fyldt med *lopper*, og derudover et stort areal med mange forskellige blomster og træer. Her er bla. hyldebærbusk, mandeltræer, kiwitræer, kvædetræer , samt æbler, blommer, kirsebær og pærer. Her er flere terrasser, hvor man frit kan bruge borde og bænke – dog uden servering. Hunde skal være i snor, og der er fritgående høns. Hvis flaget er ude, har loppemarkedet åbent – haven har åben hele året.
Femøbænken
Femøbænken blev skabt i 2009. De blev dekoreret af forskellige kunstnere, og blev sat flere steder på Femø.
Dels giver de et sted hvor man kan hvile sig og nyde Femø, og dels giver de også en kunstnerisk oplevelse.
Flere har efterspurgt bænkene, og der laves nu flere modeller.
Dronningestenen
Står opsat i Nørreby anlæg. Den blev opsat i forbindelse med regentparrets besøg på Femø i 2010.
På Femø Kro kan man se Søren Mathisens kobberrelief med regentparrets underskrifter.
Kongestenen
Mindesmærket står på Kongevejen. Den blev rejst i anledningen af Christians X´s besøg på Femø i 1936. Kongen navngav Kongevejen ved hans besøg.
Issemosegård
The Seed – Femø Retreat Center
Issemosegård, der ligger på Femøs sydlige del og er øens højeste punkt er Femøs nye retreat center.
Det er muligt at leje stedet til diverse retreats, møder, og arrangementer som bryllupper, fest og lign.