Færøernes vigtigste historiske sted er Kirkjubøur.
Tilbage gennem middelalderen var Kirkjubøur bispesæde hvilket gjorde den til øernes åndelige og kulturelle centrum.
Der bor omkring 80 mennesker i Kirkjubøur.
Bygden ligger på Streymoys sydvestkyst og har udsigt til Hestur og Koltur – to af Færøernes mindste øer.
Kirkjubøur ligger ved fjorden Hestsfjørður, med holmen Kirkjubøhólmur vest for Kirkjubøur – hvor der engang var forbindelse til – men naturens kræfter har isoleret den ca. 2 ha. holm.
Fjeldet Kirkjubøkambur er 308 m. højt og er Streymoys sydligste fjeld. Sydspidse på Streymoys kaldes Kirkjubønes. Det andet fjeld ved Kirkjubø hedder Kirkjubøreyn og er 351 m. højt.
Veje, vandrestier og færge omkring Kirkjubøur
Mellem begge fjelde fører en vardesti til Argir (sydlige del af Torshavn). En anden vandresti fører i nord rundt om Kirkjubøreynen. Vandreturen er let uden svære stigninger. Vej nr. 54 forbinder Kirkjubøur med Velbastaður og Tórshavn. Der er 12 km fra Fra Kirkjubøur til Tórshavn.
Fra færgehavnen Gamlarætt i nærheden af bygden sejler færgen til Hestur og Sandoy.
Historie
Formentlig går Kirkjubøurs historie tilbage til vikingetiden på Færøerne.
Efter at Færøerne blev kristnet i 999 af Sigmundur Brestisson, var der to kirker på Færøerne; på Skúvoy og i Sandur. Den katolske kirke etablerede sig derved på Færøerne, og fra 1111 havde øerne sit eget bispedømme med Kirkjubøur som sæde. Præsteskolen havde stor betydning og var Færøernes første og eneste skole indtil reformationen (1538).
Den norske kong Sverre voksede op her – han blev senere berømt for sin store viden.
Olavskirken
Sognekirken i bygden blev oprindelig indviet til Jomfru Maria – men blev senere opkaldt efter Olav den Hellige.
Olavskirken *Ólavskirkjan*, er Færøernes ældste kirke, der stadig er i brug og den var Færøernes domkirke i den katolske tid.
Bygningen blev opført i 1200-tallet. Den er 21,8 m. lang og 7,5 m. bred. Tårnet stammer fra 1855.
Der blev lavet en ombygning af kirken i 1874 blev kirken ombygget, hvilket ødelagde meget af det oprindelige præg.
Færøernes berømteste biskop var Erlendur af Færøerne fra 1269 til 1308. Det siges, at det var ham der skrev Fårebrevet (1298) og også var idemanden bag Magnuskatedralen.
Kirkjubøur var formentlig engang 50 huse, men en storm rasede tilbage i 1500-tallet og skyllede dem væk. Ved reformationen blev bispesædet og præsteskolen nedlagt – den katolske kirkes tid var forbi, og al dens jord (ca. 60% af Færøerne) var nu kogsjord (offentlig eje). Bispesædet er siden 1557 kendt som Kongsgården og her har familien Patursson bor i 17. generation. Denne gård er Færøernes største, og Patursson – familien en af Færøernes berømteste. Mange betydelige personligheder i kultur og politik er udgået fra denne slægt.
Magnuskatedralen
Domkirken Magnuskatedralen, kaldes af færingerne ofte bare múrurin (muren) blev opført i omkring 1300-tallet i biskop Erlendurs tid.
Bygningen har ingen tårn, vinduesruder eller tag – den er 26,5 m. lang, 10,8 m. bred og 9 m. høj, og murene er 1,5 m. tykke.
Ingen ved om Magnuskatedralen nogensinde har været fuldført – den er i dag en højgotiske katedral ruin, der har søgt om optagelse på UNESCOs verdensarvsliste.
Ruinen er i dag blevet overdækket med en trækonstruktion i et forsøg på at hindre fortsat erosion pga. det barske færøske klima. Dette projektet, som er udført af Færøernes Nationalmuseum, er meget omstridt på Færøerne – hvor mange håber, det kun er en midlertidig løsning.
Kongsgården
Kongsgården i Kirkjubøurs kaldes Kirkjubøargarður på færøsk.
De ældste dele af blokhusene stammer helt tilbage fra 1000-tallet og kaldes roykstovan.
Roykstovan, er sammen med stokkastovan i dag et museum – dog bor familien Patursson her, i 17. generation uden afbrydelse.
Kongsgården er blandt verdens ældste træhuse, der stadig er beboet.
Kirkjubøargarður er Færøernes største gård.
Færøsk landbrug og turisme er en vigtig faktor i Kirkjubøur.
Garðskaffi er en café, men roykstovan kan også lejes til fester og andre begivenheder.
Fårekød og oksekød kan købes på gården.
Magnuskatedralen, Sankt Olav Kirke og kongsgården ligger alle tæt ved hinanden.
Hvert enkelt bygning er et besøg værd, og de fortæller alle om Færøernes rige historie og kultur.